Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zaczynasz, przeczytaj
PostNapisane: 7 paź 2011, o 15:29 
War Chief

Post kieruję do osób nowych w Last Bastion, zarówno tych, którzy przyszli tu z bagażem doświadczeń z innych gildii czy gier, ale także do osób, które zaczynają przygodę z mmo.

Część poruszonych spraw będzie dla wielu oczywista, ale proszę wyrozumiałość, bo jak zaznaczyłem nie każdy jest adresatem tego, co przedstawi ten topik.
Dodam, że piszę to w oparciu o własne doświadczenia i to, co zdołałem wyłapać z pytań, jakie powtarzają się w relacjach teamspeakowych:)

1. Co robić na max lv?

Obecnie niemal każda gra nastawiona na grę w grupie tak naprawdę zaczyna się na max lv. Samo wbijanie kolejnych poziomów to tylko dojście do tego, co potem gra oferuje. Stąd od kilku lat trend, przynajmniej w Europie, by czas lvelingu był jak najkrótszy. Oczywiście po drodze poznamy lore, a więc historię i fabułę gry, ale też zapoznamy się z podstawowymi zasadami gry. Dopiero, kiedy osiągniemy max lv. otwierają się nam drzwi do zwiedzania wirtualnej przestrzeni. Dostępne instancje, raidy, frakcje, etc. Sam rozwój postaci wówczas także ma większe znaczenie i tym samym jej doskonalenie.

2. Chcę iść na instancję, a nie mam z kim?

Częsty problem i dość kłopotliwy, póki nie zrozumiemy kilku zasad. Najpierw zanim faktycznie stwierdzimy, że nie ma z kim iść, zobaczmy, czy potrzebne klasy do danej instancji są w ogóle online. W innym wypadku mamy prostą odpowiedź i zaczynamy posiłkować się klasami z globala. Zdarza się też, że mimo, że dane klasy są online, to wykonują zupełnie inne instancje w grze w tym czasie, albo zwyczajnie są w innych grupach. To są okoliczności obiektywne i trudno z tym dyskutować. Dość często powtarza się też kwestia samej inicjatywy. Mało kto decyduje się na zorganizowanie grupy i nieśmiało czeka na zaproszenie. Często takie czekanie okazuje się próżnym. Pytajmy więc, motywujmy. Gramy w końcu razem. Dodam, że metoda szukania grupy na czacie gildiowym nie jest skuteczna i zdecydowanie lepiej poszukiwać ludzi poprzez TS. Sami zresztą wiecie jak odzew przynosi pisanie na czacie w tych sprawach. Nie mówię i nie przekreślam oczywiście tej metody, ale proponuję, by rozmawiać o tym na komunikatorze. Czasami można ustalić wypad dużo szybciej i dogadać się co do czasu wyjścia, etc. Tak więc dużo inicjatywy i własnego udziału. Zupełnie inną sprawą jest bezprecedensowe ignorowanie tematu, odmawianie pomocy. Natomiast nie odnotowałem tutaj takich działań, a wręcz przeciwnie. Nie jesteśmy też nastolatkami, którzy mają tyle czasu, by na zawołanie stawiać się w danym miejscu. Często gramy tylko wieczorami i dobrani już w grupy robimy rzeczy, które także wymagają czasu. Zwykłe ludzkie życie.

3. Nie gram na tyle dużo, by kupować grę i dodatki.

Oczywiście nie mogę choćby napomknąć, że jest to nietrafiona teza, ale oczywiście będę zachęcał, by jednak grać na płatnych kontach z dodatkami. To pozwala nawet jeśli niewiele spędzamy przy grze na faktyczny udział w wypadach gildiowych i korzystanie z gry w pełni. Całkowity dostęp do oferty gry to wspólna zabawa, a chyba po to się gra, by wspólnie się bawić. Zresztą opcja free tak jest skonstruowana, że po wbiciu lv praktycznie niemożliwe jest poznanie AoC bez wykupienia abonamentu i dodatków. Na tym etapie obecnie jest gra i z tej części korzysta zdecydowana większość graczy. Koszty są naprawdę niewielkie. Ja często ironizując mówię, że miesiąc to dwie pizze, więc niewiele. Namawiam i będę namawiać. Kto zechce skorzysta i oby był z tego wyboru zadowolony.

4. Nudzi mi się i nie wiem co mam robić.

Jeśli faktycznie zalogowanie do gry przyprawia Cię o mdłości to chyba powinieneś odpuścić i odpocząć. Natomiast zastanów się, czy to co robisz nie jest zbyt monotonne. Może warto zmienić repertuar gry i nieco go urozmaicać. Jeśli nie chodziłeś(aś) na minigierki to może warto spróbować, a może warto zająć się (nieopłacalnym) craftem. Być może latanie od instancji do instancji to nie wszystko. Ja w każdym razie mam swoje powiedzenie - jest fun jest gra.

5. Co, gdzie i jak?

Zaczynasz i nie wiesz co w zasadzie robić, jak wybrać, itd. Proszę, pytaj i jeszcze raz pytaj. Zapewniam Cię, że nikogo to nie irytuje. Powiem więcej, lepiej pytać, niż lamić i utrudniać tym samym życie innym w przyszłości. Naprawdę nie ma co udawać bohatera i zwyczajnie pytać o rady, itd.

Oczywiście to, co powyżej to kilka kwestii, które są powszechne. Niemniej jako nowy oficer chcę, by szczególnie nowi gracze w Last Bastion szybko się zintegrowali i znaleźli towarzyszy gry. Zwracajcie się z każdym problemem i sprawą, tak by służyło to nam wszystkim.

pozdrawiam.

Tytuł: Re: Zaczynasz, przeczytaj
PostNapisane: 7 paź 2011, o 19:55 
Clansman

dobra robota.

PostNapisane: 7 paź 2011, o 20:35 
Clansman

Ja dodam tylko od siebie w sprawie grup na insty czy rajdy. Też od niedawna gram w AoC, więc to przede wszystkim moje odczucia. Mimo wszystko w gildii nie ma aż tak dużo osób, może ok 30 aktywnych 80tek, dużo mniej niższych leveli. Starajcie się próbować inst grupowych możliwie wcześnie, to świetna sprawa: uczycie się współdziałać w teamie, poznajecie swoją klasę i jej korelację z innymi (jako demo jak tworze grupę staram się z czysto egoistycznych pobudek żeby był w niej tos, bo daje mi niezłego boosta). Podstawa każdej grupy to TANK. Nie ma dobrego tanka, nie ma składnej gry, jest chaos i wip (czyli zgon grupy). To zniechęca i demotywuje do robienia wspólnych lokacji. Jeżeli nie ma kogoś na waszym poziomie (bądź podobnym) to bez krępacji szukajcie na globalu. Poznacie tak sporo osób, z czego pewnie kilka znajomości przetrwa na dłużej, co się przydaje (czyt. szukając grupy zaczynajcie od gildii i listy przyjaciół, czyli sprawdzonych osób, z którymi już coś robiliście, jak to nie zapełni grupy, szukajcie na globalu). Co do składu teamu to starajcie się, żeby było 2 tanków, 2 dps i co najmniej 1 heal, ostatnia osoba to może być jakaś hybryda, starajcie się nie powielać klas (takie mam przynajmniej odczucie) to daje większe możliwości współpracy, poznajecie też możliwości innych klas i są mniejsze dylematy przy rozdzielaniu itemków ze skrzynek :D

I to co Siduth już napisał - nie bójcie się sami tworzyć grupy, najpierw oczywiście pochodźcie z innymi, żeby to ogarnąć. Ale jakoś łatwiej jest samemu stworzyć ekipę niż gdzieś dobić. Wg mnie bardzo fajna insta na ok 80lvl to Atzel Fortress w Atzel Approach - sporo bosów, proste taktyki, wypadają fajne itemki i sporo osób to robi. Podobnie Onyx w Kheshecie, ale tam jest większy chaos bo wiele osób na raz. Róbcie też insty dla pojedynczego gracza, czy to dla golda czy dla expa. Najważniejsze, żeby gra sprawiała wam przyjemność więc nic na siłę ;) Jak potrzebujecie lepszych itemków to piszcie na chacie/forum, zrobi się farmę, wpadną wam blue itemki, levelowanie do 80 będzie wtedy prostsze.

I do zobaczenia w BRC :D

Pozdrawiam,
Sher.

PostNapisane: 8 paź 2011, o 13:09 
Clansman

Cytuj:
Ja często ironizując mówię, że miesiąc to dwie pizze, więc niewiele.

Kurcze, ostatnia pizzę (z pizzerii) miałem okazję jeść w czerwcu. :D
Niestety jak ktoś nie pracuje, a wydatki się nagromadzą, to ciężko zadecydować, na co wyłożyć najpierw. Dlatego mam nadzieję, że do końca października się wyprostuje, bo inaczej przerwa.

Cytuj:
Podobnie Onyx w Kheshecie, ale tam jest większy chaos bo wiele osób na raz.

Tu mam pytanie. Czy tylko Onyx Chambers jest taką lokacją nierajdową, gdzie mogą wejść 24 osoby? Czy do każdej innej też? (np. AF).

PostNapisane: 8 paź 2011, o 17:52 
Clansman

gdybym ja był graczem free......i chciał coś podstawowego do ubioru...to zawsze szukałbym 3 osób-tanka lekarza i dps,żeby obiec instancje na heroiku....

Na Azelu po prawej stronie fajne niebieskie ciuchy lecą z mamuta,troglodyty i tego szamana na górce.

wiele takich miejsc...Keshata na heroiku też jest.Te sety mozna potem na vanity stosowac bo wiekszosc dropu ze starego swiata ma naprawde fajny wyglad.Ubojania na heroiku...boss w tej wnęce, przed krokodylami ,daje super klaty na każda klasę ..ja tam znalazłem płytówki dla dt i guarda -wyglad sanktu staty na 80.wiem ze barb,tos,sin tez na bank...reszty nie pamiętam.Ubojnie na heroiku można w 3 osoby

PostNapisane: 8 paź 2011, o 19:09 
War Chief

powoli robi sie offtop , prosił bym o zostawienie tematu , który został swietnie ujęty prze autora :)
Pozdrawiam

Conqueror jak C2H5OH+H2O + dodatek srodka skażajacego i fioletu krystalicznego , im starszy tym mocniejszy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]