Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tylko jeden serwer na premierę
PostNapisane: 13 sty 2009, o 16:50 

Cytuj:
Nie jest to informacja bezpośrednio związana z betą, ale dla wielu zapewne interesująca.
Cytuj:
W chwili premiery - 22 stycznia, dostępny będzie polski server PvE. W zależności od zainteresowania graczy podjęta zostanie decyzja o starcie kolejnego servera - PvP.

Przekazuję informację jak to wygląda na dzień dzisiejszy.

Bezpośredni link do tematu na beta forum

http://forums-beta-pl.ageofconan.com/sh ... p?t=176973

Tytuł: Re: Tylko jeden serwer na premierę
PostNapisane: 13 sty 2009, o 17:21 

rofl... pękł balon... hype się ulotniło :lol:

PostNapisane: 14 sty 2009, o 11:09 

Ale najlepszy jest fakt ze w oficjalnej sondzie 43% graczy wybralo PVP, 14% cuture pvp badz rpg a 29% tylko pve.
Speca ktorzy podejmuaj decyzje placi sie za decyzje, kazdy umialby podjac decyzje to stawiamy na ten najpopularniejszy...oni postanowili inaczej damy im ten mniej popularny a tamten obiecamy jak beda gac na tym mniej popularnym...
Nie przewidzieli tylko ze nie maja do czynienia ze stadem gesi tylko z osobami myslacymi. Masowo znikajace pre-ordery i zero reakcji zaprzeczen ogloszen. Cos czuje ze projekt wpadl w poslizg z ktorego nie wyjdzie juz bez kraksy.

PostNapisane: 14 sty 2009, o 11:22 

co najgorsze odbije się to z pewnością finansowo na CDP co może skutkować problemami z wydawaniem "zwykłych" tytułów

PostNapisane: 14 sty 2009, o 12:27 

@Falcion - Sondaże internetowe można niestety wsadzić miedzy bajki. Tak samo jak to płakanie na forum. (administruje forum firmy w której pracuje i podam ci kilka faktów. Mamy ok 15k klientów, z czego tylko 502 jest zarejestrowanych (może 10 jest zadowolonych) na naszym forum :roll:. użytkownicy napisali 3280 postów, tematów 1054 z czego 2 (słownie dwa) chwalą prace programistów i serwisu.) Prawda jest taka że płaczą tylko ci którym się nie podoba, Ci którym AoC w wersji PvE odpowiada nie zabierają głosu po bo po co. W wątku który został podany wyżej połowa z ludzi zabierających głos to Emo PvP - "jak nie dacie serwera to zrezygnuje" - Booo Hooo "oj, jak mi przykro™". Poza tym jakiej odpowiedzi oczekujesz od CDP - dali wam info ze nie będzie na razie PvP i i płacz 30 osób tego nie zmieni, za to należało by im podziękować bo w ten sposób cześć osób nie zmarnuje kasy na grę.

Prawda jest taka ze dla graczy casual (a takich jest więcej) lepszy jest serwer PvE gdzie mogą pvp-owac kiedy chcą, i nie są do tego zmuszani.
CDP nie jest organizacją charytatywną, oni są nastawieni na zysk i wg. danych które posiadają PvE pewnie ma szanse na większą populację.

Poza tym zdanie graczy / userów jest sprawą drugorzędną i ma się je z reguły w <D> bo ile głów tyle "mądrych pomysłów", tylu "informatyków", "programistów" i posiadaczy przynajmniej nagrody nobla. Firma ma zarabiać na siebie, a nie spełniać zachcianki graczy dlatego stawiają na PvE

Co do samego AoC, nadal podtrzymuje ze nie warto w niego grac mimo że to nowa poprawiona wersja 2009.

PostNapisane: 14 sty 2009, o 13:31 
Recruit

98% racji Ama.
Moje doświadczenia ze współpracy z działami obsługi klientów są dokładnie takie same - kontaktują się niezadowolnie, a zadowoleni milczą.

Poza tym FC / CDP wiedzą, że jeśli chce wypromować gry MMO w kraju w którym mało kto wie czy w ogole one są, to musza trafić do casuali.
A casuale łatwiej odnajdą się w grze "takie Diablo tylko większe" niż "taki Quake tylko gorszy".

A te dwa procent w których Ama nie ma racji to:
Amarande napisał(a):
(...)Co do samego AoC, nadal podtrzymuje ze nie warto w niego grac mimo że to nowa poprawiona wersja 2009.

W ramach szukania argumentów w dysusji odnowiłem subskrypcję, pograłem troche i musze uczciwie przyznać, ze to dobra gra.
Owszem, ma wady. Ale jednocześnie jest o wiele bardziej grywalna niż to było w połowie 2008. Poprawa jest na tyle duża, że - choć zabrzmi to naiwnie - aż chce się wierzyć w najblizsze zmiany.

Połączenie serwerów (odbywajace się dziś od 13:00) przywróci poziom populacji do rozsądku, co powienno wzmocnić ekonomię gry, a zapowiadane na najbliższy patch zmiany powinny jeszcze bardziej zwiększyć grywalność.

Dlatego moim zdaniem warto właśnie teraz zagrać w AoC.
Jeśli najbliższe zmiany będą skuteczne to zdążysz odświeżyć sobie wiedzę jak grać w AoC i bedziesz gotowy na super zabawę. Jeśli natomiast okażą się porażką to właśnie teraz jest ostatnia chwila zanim zacznie się ostateczny upadek.

PostNapisane: 14 sty 2009, o 13:43 

Cytuj:
Co do samego AoC, nadal podtrzymuje ze nie warto w niego grac mimo że to nowa poprawiona wersja 2009.

To był dla podtrzymania wątku (może jakiejś małej dramy :) ) ostatnio jakoś pusto się tu zrobiło

PostNapisane: 14 sty 2009, o 13:45 

ja jestem :twisted:

btw będę musiał zacząć pobierać tantiemy... :lol:

PostNapisane: 14 sty 2009, o 15:27 

Ama problem z tym forum bety niejest to ze zadowoleni milcza...tylko ze duzo osob wchodzac do gry nie czyta tego tekstu w ktorym podane jest forum bety. Skad wiem? Bo w grze z 20 osob musialem kierowac do adresu bo nie przypuszczali ze cos takiego jest. Jako gracz ktory jednak popedzil z gra [posiedzialem nad nia troche] nie tak czesto spotykalem graczy jakbym chcial ale mialem inne priorytety. Wiec skoro mimo malego kontaktu znalazlem jakos te z 20 osob ktore o forum nei slyszalo to ile moglo byc takich co niewiedzieli i potem?
Zreszta duzo osob mialo podejscie:"Nie chce mi sie na forum isc zglaszac" inni "Niewiem nawet jak sie zarejestrowac nie pokazuje mi sie nic nie dziala moj login z gry bezsensu" duzo osob nie wiedzialo ze konto na forum ustawia sie z poziomu konta...

Po prostu ci co pzyszli chcieli sobie pograc poki co za free albo nie mieli dosc czasu by sie porozgladac badz tez zbyt latwo odpuszczali jak trafiali na problemy.

Ankieta zostala wyslana do tych bioracych udzial w CB wiec wyniki mimo ze niebylo 100% frekwencji mozna uznac za dosc prawdopodobne [skoro ponoc 700 osob testowalo ponad].
Dzis ktos pieknie podal link:
http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;igtv,1531,2;core.html

W tym mmencie sa po prostu meiszane uczucia bo mamy slowa ze mialo byc polskie pve i pvp z drugiej mamy info o tym ze narazie tak sprawa stoi. Dziwi mnie ze nikt z CDP nei wyjdzie oficjalnie na ogloszenia i nie napisze jak jest tylko udaja ze nie widza. To jest wkurzajace tak naprawde. W wspolpracy liczy sie dialog, tutaj go brakuje i dlatego ludzie sa nieufni i taka informacja wywolala paniczny ruch kasowania zamowien. Ja wciaz czekam mam czas na wplate odowiedniej kwoty jeszcze chyba przez 2 dni. Jesli do tego czasu nie bedzie komunikatu oficjalnego to nawet "na slowo" trudno w tym momencie zaufac bo teog slowa nie ma.

Smuci mnie fakt ze tak malo informacji splywa. Bo uwazam AoC za napawde dobre mmo. Wiadomo jest jeszcze sporo do zrobienia ale ogolnie AoC jest jak nieoszlifowany kamien ktory przy pewnej dozie pracy moglby naprawde zablysnac i stac sie hitem. Gra ma naprawde swietny potencjal tyle ze wypuszczono ja o rok za wczesnie. Do maja jakby skupili sie na rozwijaniu gry to mogliby naprawde wypuscic mmo ktore staneloby do rywalizacji z innymi swiatlymi tytulami. Nie mowie tu o wow bo to jest ogolnie jakis kosmos 11 mln ludzi ale moze z czasem stalaby sie jakas alternatywa.
Ciagle licze ze pojawi sie w ogloszeniach post kogos z dowodztwa CDP mowiacy "Udalo nam sie zalatwic iz bedzie server PvE oraz PvP tak wiec nie martwcie sie AoC PL zyje!".

PostNapisane: 14 sty 2009, o 17:41 

@F Zgadzam się z tobą, na forum bety sa ludzie którzy się interesują tą gra i mają na to czas, problem w tym że jesteście w mniejszości (widziałem ze "twoj nick" jest za PvP) i część z nich ma słomiany zapał do gry, 2 miesiące i koniec - na nich CDP nie zarobi.
CDP i FC tak jak już pisałem kieruje się zyskiem i stawia na PvE bo to przyciągnie większa liczbę osób. Nieprawda jest ze w PvE nie ma PvP jak pisza niektórzy. Po prostu jest tego mało bo ludzi to albo nie interesuję albo drażni. Na forum ktoś dokładnie opisał jak wygląda cały proceder farmienia przez niskie lvl PvP Score. Sorka ale po 3-4 takich akcjach by mi się odechciało. Jeszcze coś każdy gra w MMo z innych pobudek. Ktoś z "IX" napisał że gra dla grafiki, ja grałem dlatego ze miałem tam znajomych i np. z nimi chodziłem na PvP bo wtedy i tylko wtedy mi sie to podobało. Za to FFA PvP ma niewielu zwolenników i są to z reguły osoby mające czas na granie.

Jeszce coś. Hardcore-owi gracze nie znajdą w AoC nic fajnego w PvP - w koncowych levelach naprawdę zostaje tylko gank maluchów z nudów (po 2 miesiącach nie będzie już co robić). Sporo ludzi szukających PvP siedzi w WH który od startu przebijał AoC więc co się dziwić ze CDP nie walczy o graczy z tego sektora. IMO po prostu nie ma szans.

Jeszcze cos do poczytania. Ze wszystkich postów ten przynajmniej niosie coś więcej niż "giev pl0x"

http://forums-beta-pl.ageofconan.com/sh ... stcount=20

PostNapisane: 14 sty 2009, o 18:02 

Wiesz skoro na EU na serverach pvp zebrac ludzi jest trudno do minigierek to co dopiero na polskim gdzie nie ukrywajmy bedzie mniejsza liczba osob...
Juz podczas closed beta byly proby organizacji ale wiele osob albo nie wiedzialo jak uruchomic uczestnictwo w gierce pvp albo niemogli sie zgrac czasowo.

Z tym ze na najwyzszym lv jest problem z pvp to niewiele moge powiedziec ale ja osobiscie chetnie bym szukal innych 80 by sie lac z roznymi klasami i typami graczy i sprawdzac sie jaki silny jestem ze tak sie wyraze. Mysle ze walki o ktorys ktos mowil np walki gildii o rozne tereny itp moga byc ciekawe gdy sie zbierze kilku takich silniejszych.

W temacie anty PvP ciagle mowi sie o zabijaniu gracyz przez silniejszy...ale ja zadaje jedno pytanie. Co za kretyn wedruje sam po niebezpiecznym swiecie pelnym bandytow i potworow? Na PvE potworki cie beda scigac ale odpuszcza co niejest zbyt realne tak naprawde, a prawdziwy gracz cie moze scigac do samego miasta.
Ludzie narzekaja ze gry nie sa realistyczne ze AI tepe i latwe do oszukania ale jak dostana cos realistycznego to be ze za trudne:P.
Taki jest naprawde swiat Conana, brutalny i nie zawsze sprawiedliwy. Idziesz sam do lasu to spodziewaj sie ze po to by buty ci zabrac cie zabija. Pozatym nie sadze by goscie na np 60 specjalnie latali na insty dla 20 po to zeby sie wyzywac, znajda sie tacy ale to skrajne przypadki nabija sobie murder pointsow to ich ktos inny ich klepnie i sobie pvp points nabije potem :).

Na serwerze PvE trzeba sie przelamac i odnalezc druzyne i razem dzialac, smiem stwierdzic ze PvP sklania do dzialania w grupie.
Nie mowie zeby niedac servera PvE uwazam ze to dobre dla osob ktore pograja casualowo i nie szukaja rywalizacji z innymi tylko spokojnej wspolpracy i dla osob ktor e moze zacznaja dopiero w temacie mmo i wpierw musza nauczyc sie walczyc ze swiatem a potem pomyslec czy chcieliby tez porywalizowac z graczami.

Zastanawia mnie ciagle postawienie pvp na open becie. Po co? W ten sposob pokazuja ta alternatywe tym niezainteresowanym...

PostNapisane: 14 sty 2009, o 18:28 
Recruit

A może właśnie po to dali PvP w open beta by zobaczyć co wybiorą i jak zareagują ludzie, którzy o AoC usłyszeli na - nie przymierzajć - gazeta.pl (czyli zupełnie zielone jabluszka, ktore nie maja pojecia co to jest MMO)?

I być może to właśnie potajemna obserwacja zachowań graczy jest / będzie podstawą decyzji czy zrobić PvP na go live?

PostNapisane: 14 sty 2009, o 18:41 

No narazie mamy tylko stanowisko ze moze pozniej zrobia jak bedzie zainteresowanie. Ciagle jak mowie czekam na wielki baner z oficjalnym stanowiskiem kogos z CDP. Na ktore bede mogl sie spokojnie powolac w razie niezgodnosci.

PostNapisane: 19 sty 2009, o 11:52 

Fakt ja jako nolifer wole grać na pvp. Ale moja Dziewczyna gracz casual woli pve. Tylko, że na takich serverach zgranie sie na totema to jest niesamowity problem, Nikt nie chce grać :] Sam Conan jest dobrym single play :] tylko że na dłógą mete to jest nużące. PVP są świetne i mają większe zainteresowanie wśród graczy np server Fury. Więc zaciętym graczom zostaną servery EU. a Casuale co kończą gre po miesiącu i nie odnawiają abonamentu będą spotykać sie na polskim nudnym serwie :] Ludzie się zrażą do Conana bo prawie żywej duszy nie spotkają i może być klapa. Tak ja to widze.

PostNapisane: 19 sty 2009, o 14:36 

Masz racje co do podziału graczy na serwerach PVP i PVE, ale nie zgodzę się że Casuale rezygnują po miesiącu. Ja gram w pierwsze dziecko FC już chyba 2.5 roku z roczną przerwą. A w drugie pograłem 3 miesiąci - ludzie odejdą bo nie będzie co robić w PvE i W PvP

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona