Zniechęcony częstymi freezami, zacinaniem się gry (zwłaszcza w miastach kitajskich, szczególnie Shaulun) oraz długimi loadingami wykosztowałem się (w zasadzie to rodzinka, bo niedawno okrągłe urodziny miałem

) i zakupiłem dysk SSD m4 Crucial 128GB. Pierwsze wrażenia po samym tylko skopiowaniu gry na dysk (Win 7 nadal na HDD) - coś niesamowitego, wreszcie mogę komfortowo pograć na wysokich ustawieniach (nie max, ale wysokie, które gra sama ustawia + dołożony antyaliasing), mogę przesprintować na wilku niemal całą krainę kitajską i wszystko jest płynnie, w miastach widać, że fps spada i czasem lekko chrupnie, ale nie ma żadnych freezów na 1-2 i więcej sekund jakie miałem poprzednio i spokojnie mogę się po mieście poruszać nawet jak jest mnóstwo graczy wokół. Może jak ktoś ma bardzo szybki i pojemny dysk HDD to tak bardzo nie odczuje tej poprawy jak ja, ja mam prawie 3-letni dysk 320GB Seagate, swego czasu był bardzo dobry i szybki, ale przy AoC ewidentnie nie domagał.
Wczytywanie gry i obszarów/instancji jest też znacznie szybsze. Porobiłem testy ze stoperem uruchamiania gry (przed testem komputer zrestartowany, żeby nic nie siedziało w pamięci), oto one:
wszystko na HDD:
- od kliknięcia ikonki AoC na pulpicie do pojawienia się napisu START: 1min 52s
- od kliknięcia ikonki AoC na pulpicie do wczytania się gry w Chosain: 4min 25s
gra na SSD, Windows na HDD
- od kliknięcia ikonki AoC na pulpicie do pojawienia się napisu START: 0min 39s
- od kliknięcia ikonki AoC na pulpicie do wczytania się gry w Chosain: 1min 26s
gra i Windows na SSD
- od kliknięcia ikonki AoC na pulpicie do pojawienia się napisu START: 0min 30s
- od kliknięcia ikonki AoC na pulpicie do wczytania się gry w Chosain: 1min 19s
Filmiki przeklikane, żeby było szybciej. Różnica kolosalna, już nie muszę wychodzić kawę sobie parzyć podczas odpalania gry.

W każdym razie jestem z zakupu bardzo zadowolony i jeśli ktoś ma podobne problemy z działaniem gry, polecam zakup SSD, nie musi być tak duży, 64GB powinny starczyć na grę i system, a nie są już tak bardzo drogie.