Trochę googlowałem i chociaz odpowiedzi nie znalazłem, to obcykałem przynajmniej to.
Dla przyszłych poszukiwaczy z podobnym problemem:
Przez folder gry należało odpalić SimpleConfig.exe , którego z jakichś powodów nie da sie odpalić przez launcher. W tym configu zmienić język na angielski. Wtedy po odpaleniu dostałem informację, że mam za stary DirectX
No to zrobiłem upa DX. Launcher się zaktualizował do nowego launchera (z kitajskimi motywami właśnie), ale zaraz po tym się wysypuje, twierdząc, że brakuje pliku MSVCP100.dll , który znajduje się mimo wszytsko w folderze windows/system32 ale brak go było w folderze gry.
Mimo, że skopiowałem go do folderu gry - nie działa.
Googlowałem trochę. jedyne co znalazłem to zainstalować MS visual C++ , też nie pomogło. Nie tylko mi zresztą. Znowu jestem w kropce

BTW: Lapek nie jest gamingowy

, w sume nie wiem czy AoC na nim pójdzie, ale, że byłem (byłem) w miejscu z bardzo szybkim łączem, to co mi szkodziło go ściągnać i zobaczyć. No i z rozpędu powstał ten temat. Teraz do łącza nie będę miał jakiś czas dostępu, to można się pogłowić czy w ogóle warto go ściągać. Głównie ze względu na grafikę. GF 540m , co mozecie o tym powiedzieć? Od kiedy skończyła się epoka kart z serii 9x00 jestem w tym kompletnie stracony.